آیا به علت ظاهر نامناسب دندان ها و یا گاها بوی نامطبوع دهان احساس ناخوشایندی را تجربه کرده اید ؟ و یا به همین دلیل نمی توانید در جمع های دوستانه و در محیط کارتان لبخند بزنید و با اعتماد به نفس صحبت کنید ؟ مصرف وعدههای غذایی و نوشیدنیهای روزانه موجب تجمع پالک و جرم روی دندانها میشوند. هر چند مسواک زدن منظم میتواند به از بین بردن آنها کمک کند، اما به هر حال ایجاد جرم روی دندانها یک مساله رایج است که میتواند مشکالت جدی برای سالمت دندان و لثه ایجاد کند. جرم گیری دندان یک روش برای تمیز کردن دندانها و زیر خط لثه است. در این مقاله اطالعات الزم در رابطه با اثرات جرمگیری بر دندان را در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم … مامعموال هر تغییر رنگی که روی دندانمان مشاهده میکنیم آن را جرم نامیده و این تصور را داریم که با جرم گیری بایستی این لکه ها رفع گردد و دندانها سفید شوند. در حالی که این باور اشتباه است . الزم است که انواع لکه های رنگی که در روی دندان ها ممکن است مشاهده کنیم را نام ببریم: .1 یکسری از تغییر رنگها بر روی دندان در واقع پوسیدگی هایی هستند که معموال به صورت سیاه رنگ بر روی دندان مشاهده می شوند و در حالت های پیشرفته به صورت حفره در می آیند و در نهایت با پیشرفت پوسیدگی، دندان درد شروع شده و باید برای درمان آن اقدام کرد. .2 یکسری از تغییر رنگها در ساختمان خود دندان وجود دارند و معموال این تغییر رنگها دائمی بوده و با جرم گیری و… از بین نمی روند و این تغییر رنگها یا ناشی از مصرف دارو در زمان رشد دندان است و یا ناشی از نقص تکاملی دندان ها و کمبود امالح مختلف در زمان تشکیل دندان و یا ناشی از افزایش فلوراید آب مصرفی و….. می باشد. .3 نوع سوم تغییر رنگها ناشی از موادی است که به طور معمول مصرف میکنیم و رسوباتی که بر روی دندان تشکیل می شود. این رسوبات یا به صورت رنگدانه هستند و یا به صورت جرم که بحث اصلی ما را تشکیل می دهد . این جرم ها به خوبی با جرم گیری پاک میشود و همین جرم ها هستند که لثه را تخریب کرده و در نهایت باعث لق شدن دندانها میشوند بدون اینکه خود دندان مشکلی داشته باشد.
جرم چیست و چگونه تشکیل می شود ؟
جرم دندان به معنای الیههای رسوبی است که بر روی سطح دندانها و لثه تشکیل میشود. این رسوبات میتوانند باعث بوی بد دهان شده و به سالمت دهان و دندانها آسیب برسانند. عالوه بر این، در طول زمان، جرم دندان میتواند منجر به بروز بیماریهای دهانی و پوسیدگی دندانها شود. در مراحل اولیه تشکیل پالک مسواک و نخ دندان می تواند در پاک کردن آن موثر باشد اما به تدریج این رسوبات سفت و سخت شده و پاک کردن آن نیز دشوار تر می شود و دندان نیاز به جرمگیری پیدا می کند. افرادی که دندان های نامنظم دارند، کسانی که چای و قهوه زیاد مصرف می کنند یا سیگار می کشند و به درستی مسواک نمی زنند بیشتر دچار جرم دندان می شوند. بزاق دهان به طور معمول دارای امالح زیادی است که قدرت رسوب کردن را دارند و به مرور زمان پالک های میکروبی زرد یا سفید رنگ و مواد غذایی نیز به این رسوبات اضافه شده و جرم دندان را به وجود می آورند. چیزی که مهم است این است که ما معموال مقدار کمی از جرم تشکیل شده را میتوانیم مشاهده کنیم و قسمت عمده این جرم با تخریب لثه در زیر لثه تخریب شده جایگزین شده و از دید مستقیم ما پنهان میماند. پس نتیجه می گیریم که با جرم گیری و تمیز کردن این جرم های تشکیل شده بر روی دندان از روند تخریب لثه جلو گیری کنیم.
چگونه می توان از تشکیل پالک پیشگیری کرد؟
برای پیشگیری از ایجاد پالک بر روی دندان ها ، دندانپزشکان توصیه می کنند که حداقل روزی دو بار دندان های خود را مسواک بزنید و از مسواکی نرم استفاده کنید و مراقب قرار گیری مناسب آن بر روی دندان های خود باشید و همچنین از نخ دندان غافل نشوید. عالوه بر این الزم است که از رژیم غذایی متعادلی پیروی کنید. غذاهای مغذی مانند: لبنیات، میوه و سبزیجات خام مانند: کرفس به از بین بردن مواد غذایی باقی مانده بر روی دندان ها کمک زیادی می کند و بزاق تولید شده ناشی از مصرف این مواد سبب کنترل میزان اسید های به وجود آمده در دهان می شوند.
آیا جرمگیری به مینای دندان آسیب می زند؟
جرم درواقع یک الیه ی گچی روی دندان است که با مسواک زدن از بین نمی رود بلکه با استفاده از دستگاه های جرمگیری دندان که روش شایع در مجموعه های دندانپزشکی است از بین می رود. این دستگاه ها در واقع فقط جرم را از روی سطح دندان جدا کرده و هیچ آسیبی به مینای دندان وارد نمی کنند.
بیشترین نقاط دندان ها که جرم می گیرند کدام قسمت دندان هستند؟
از عمده ترین قسمت هایی که دردندان ها ایجاد می کند، در قسمت پشت دندان ها، جایی که دیده نمی شوند، این اتفاق رخ می دهد. دسترسی سخت برای مسواک زدن این نقاط از مهمترین دالیل تمیز نشدن و ایجاد جرم دندان می تواند باشد. از دیگر قسمت های تجمع جرم را می توان به ما بین دندان ها دانست که مسواک عمالً به سختی در این نقطه ورود کرده و باعث از بین رفتن جرم دندان می گردد. بهترین روش برای جلوگیری و ایجاد جرم دندان ، عالوه بر مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و خالل کردن و مسواک زدن قسمت داخلی دندان به صورت اصولی می باشد.
از کجا بدانیم دندان هایمان جرم دارد و نیاز به جرم گیری می باشد؟
یکی از راه های تشخیص وجود و ایجاد جرم دندان در دهان، انتشار بوی بد از دهان می باشد و وقتی جرم بر روی دندان زیاد می شود، به علت اکسید شدن جرم ها و تولید اسید و فاسد شدن بوی نامطبوعی از آن ها به مشام می رسد. از دیگر روش ها برای تشخیص، می توان به پوسیدگی های پیاپی دندانها یکی پس از دیگری اشاره کرد که خرابی و کشیدن و خارج کردن دندان ها را به دنبال دارد. وجود لک های سفید و یا زرد رنگ از دیگر نشانه های وجود جرم بر روی دندان می باشد. خوردن نوشابه های گازدار قندی و یا نوشیدنی های صنعتی که مملو از قند و رنگ صنعتی می باشند، می تواند در ازدیاد جرم بر روی دندان ها تاثیر گذار باشد و با کم کردن و یا عدم مصرف این مواد کمک بزرگی به نداشتن جرم بر روی دندان ها، می تواند برای ما به همراه داشته باشد.
آیا استفاده از خمیر دندان ضد جرم مفید است؟
خمیر دندان های ضد جرم موجود در بازار تا حدی می تواند رنگ و لکه های رسوب کرده روی سطح دندان را تمیز کند. اما استفاده دائمی از آن ها به هیچ وجه توصیه نمی شود ، چرا که این خمیر دندان ها حاوی مقادیر زیادی ماده ساینده هستند که خراش های بسیار ظریفی را روی دندان ایجاد کرده و زمینه را برای چسبندگی بیشتر پالک های میکروبی و جرم بیشتر فراهم می کنند. و همچنین سبب آسیب به مینای دندان و بروز حساسیت دندانی خواهند شد
پیام بگذارید
ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید