دندان از بخش های مختلفی تشکیل شده و یکی از مهم ترین بخش های آن ریشه است. ریشه همان بخشی از دندان است که در زیر خط لثه قرار دارد و کاملا توسط این بافت پنهان شده و به نوعی محافظت می شود.
طبیعی است که اگر به دندانی که دچار پوسیدگی شده و یا ریشه آن دچار عفونت شده رسیدگی نکنید ممکن است دندان دچار پیشروی در میزان عفونت شود. همچنین بر اثر فشار شدید به دندان، شکستگی دندان و … به وجود آمده باشد.
بهترین راهی که میتوانید با آن دندان آسیب دیده را نجات دهید درمان ریشه است که از کشیدن دندان شما جلوگیری می کند.
به منظور آشنایی با تمامی مراحل درمان ریشه دندان در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
درمان ریشه، یک روش دندانپزشکی است که برای نجات و حفظ دندانهایی که دچار عفونت یا التهاب در پالپ (بخش نرم داخلی دندان که حاوی اعصاب و عروق خونی است) شدهاند، انجام میشود. این درمان معمولاً زمانی اتفاق می افتد که عفونت یا آسیب به پالپ دندان به قدری شدید باشد که پالپ نتواند خود به خود بهبود یابد و درد و عفونت به سایر قسمتهای دهان و فک گسترش پیدا کند. در واقع، در این درمان ، مجرای داخل ریشه را تمیز نموده و در نهایت آن را پر کرده تا از نفوذ هر نوع باکتری به این بخش جلوگیری شود.
همانطور که قبلا بیان شد، درمان ریشه زمانی انجام میشود که پالپ دندان عفونی یا آسیب دیده باشد. به تأخیر انداختن این درمان میتواند عواقب جدی و گاهی خطرناکی برای سلامت دهان و دندان داشته باشد.
در زیر برخی از دلایل عدم به تأخیر انداختن درمان ریشه آورده شده است:
به تأخیر انداختن درمان ریشه میتواند منجر به عواقب جدی برای سلامت دهان و دندان و حتی سلامت عمومی بدن شود. بنابراین، در صورت تشخیص نیاز به درمان ریشه توسط متخصص، مهم است که بلافاصله اقدام کنید تا از مشکلات جدیتر جلوگیری کنید و کمک به نجات و حفظ دندان خود کنید.
درمان ریشه مجدد ، فرایندی است که در آن درمان ریشه قبلی که به دلایل مختلفی موفق نبوده است، مجدداً انجام میشود. این روش زمانی به کار میرود که عفونت یا التهاب دوباره در داخل دندان یا اطراف آن بروز کند و نیاز به مداخله دوباره برای رفع مشکلات موجود داشته باشد.
مدت زمان و تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان ریشه میتواند بسته به وضعیت دندان، میزان پیچیدگی کانالهای ریشه، و تجربه دندانپزشک متفاوت باشد. اما به طور کلی درمان ریشه معمولاً در یک تا سه جلسه انجام میشود که باز هم بستگی به شدت عفونت، واکنش بیمار به درمان و...متفاوت است.
درمان ریشه در دوران بارداری امکانپذیر است، اما باید با احتیاط و با توجه به وضعیت بارداری انجام شود. در واقع، سه ماهه اول بارداری، دوره حیاتی برای رشد جنین است و معمولاً توصیه میشود از انجام درمانهای غیرضروری اجتناب شود. سه ماهه سوم نیز به دلیل افزایش سایز شکم و ناراحتیهای احتمالی برای مادر، دوره مناسبی برای درمانهای طولانی نیست. اما بهترین زمان برای انجام درمانهای دندانپزشکی مانند درمان ریشه سه ماهه دوم (هفته 13 تا 28) است. در این دوره، خطرات بارداری کمتر است و مادر نسبت به سه ماهه اول و سوم احساس راحتی بیشتری دارد.
اپیکوسرجری یا جراحی ریشه، در مواقعی که عفونت گسترده بوده و از کانال خارج نشود، با یک برش کوچک بر روی لثه، استخوان قسمت انتهایی ریشه و کیست ایجاد شده، برداشته می شود و سپس با مواد مخصوصی پر می شود.
درصورت گسترده بودن آسیب دندان و تورم و درد شدید، ممکن است دندانپزشک معالج آنتی بیوتیک تجویز کند که باید طبق دستور و سر ساعت مقرر مصرف شود.
در انتها لازم است متذکر شویم که دندان هایی که تحت درمان ریشه قرار میگیرند، به دلیل اینکه دیگر شرایط دندان طبیعی را ندارند، توصیه اکید می شود که حتما روکش شوند تا از آسیب های مجدد جلوگیری شود.
از تجربه کاشت ایمپلنت دندان در این کلینیک کاملاً راضی هستم. تیم دندانپزشکی حرفهای و دلسوز بودند و نتیجه کار فوقالعاده است.
بعد از سالها مشکل با دندانهای خراب، ایمپلنتهایی که دکتر رخ فروز برای من انجام داد، اعتماد به نفسم را بازگرداند.
روند درمان بدون درد و با دقت بالا انجام شد. حالا لبخندم را با افتخار نشان میدهم!
در دندانپزشکی دکتر شاهین رخ فروز، میدانیم که ممکن است قبل از مراجعه به مطب سوالاتی برای شما پیش بیاید. برای راحتی شما، به برخی از سوالات متداولی که بیماران ما اغلب میپرسند، پاسخ دادهایم. اگر سوال دیگری دارید که در این بخش به آن پرداخته نشده، با ما تماس بگیرید؛ تیم ما آماده پاسخگویی به تمامی سوالات شماست. هدف ما ایجاد تجربهای مطمئن و راحت برای شماست.
اکثر بیماران درد کم یا بدون درد احساس میکنند و فرآیند با بیحسی موضعی انجام میشود.
با رعایت بهداشت مناسب، ایمپلنتها میتوانند مادامالعمر باشند.
برای افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست دادهاند و سلامت عمومی مناسبی دارند.